Wytrawne babeczki z kurkami w śmietanie i serem pecorino

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Obłędne, pachnące, kruche babeczki skrywające w sobie wspaniały farsz z kurek w sosie śmietanowym z cebulką. Wspaniale smakują na gorąco i na zimno. Warto zaserwować takie babeczki na imprezie na pewno zachwycą Gości, tym bardziej, że można użyć do ich przygotowania także mrożonych kurek. Wystarczy je wcześniej rozmrozić.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    -150 g masła
    -1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
    -1 jajko
    -1 płaska łyżeczka soli
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Farsz:
    -250 ml śmietany 30%
    -250 g kurek
    -75 g sera pecorino
    -1 duża, biała cebulka
    -1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka masła
    -pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Wytrawne babeczki z kurkami w śmietanie i serem pecorino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do babeczek 1. Przygotowujemy ciasto:
    Mąkę, sól, proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem lub siekaczką, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

    Farsz:
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w talarki cebulkę i rumienimy na złoto. Wrzucamy kurki, obficie posypujemy pieprzem. Smażymy 3 minuty, często mieszając. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/4 szklanki wody, wlewamy stopniowo, ciągle mieszając do sosu. Mieszamy aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, studzimy.
  • Przed upieczeniem 2. Formę do babeczek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wyjmujemy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy krążki, wylepiamy nimi formę do babeczek. Każdy krążek nakłuwamy. Formę wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 220 stopniach.
    Na zapieczone ciasto wykładamy farsz i pokrojony w kostkę ser pecorino. Wyjmujemy drugą część ciasta, rozwałkowujemy i przykrywamy babeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Śmietana Ser pecorino romano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować