Wykwintny kompot z suszu

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny wigilijny napój na bazie suszonych owoców, który świetnie gasi pragnienie, a do tego pomoże w trawieniu po sycącej świątecznej kolacji. Obowiązkowa pozycja wśród Bożonarodzeniowych potraw.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g suszonych gruszek
    70g suszonych jabłek
    60g suszonej żurawiny
    50g suszonych śliwek (polskich wędzonych)
    50g suszonych moreli
    1 pomarańcza
    3 łyżki miodu
    2,5l przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Wykwintny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nlfiq7 1. Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić
    na 3 - 4 godziny.
  • image-1w83fwg 2. Pomarańczę sparzyć, pokroić w plastry, dodać do napęczniałych owoców.
  • image-01xyjf5 3. Gotować na małym ogniu około 25-30 minut, uważając, żeby owoce się nie rozpadły, następnie doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać
    do dzbanka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować