Śledź nie musi być nudny, a przygotowany z granatem, jabłkiem i płatkami migdałów będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale ozdobą świątecznego stołu.
Łatwy
Składniki:
- matiasy- płaty (grube): 8 sztuk
- śmietana 12 % ukwaszona: 300 mililitrów
- czerwona cebula: 0.5 sztuki
- jabłko słodkie: 15 dekagramów
- płatki migdałowe: 8 dekagramów
- ziarenka granatu: 0.5 sztuki
- koperek siekany: 2 łyżki
- mleko: 1.5 szklanki
- sól do smaku: 1 sztuka
- pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
- ocet winny do smaku: 1 sztuka
- cukier miałki do smaku: 1 sztuka
Wybuchowy śledź - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy dwukrotnie płuczemy. Zalewamy mlekiem, dodajemy tyle letniej wody, aby przykryć śledzie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Odcedzamy dokładnie na durszlaku.
2.Cebulę obieramy, połowę kroimy w bardzo drobną kostkę, a resztę w piórka.Płatki migdałów prażymy na rumiano na suchej patelni. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany. Dokładnie mieszamy.
4.Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
5.Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.
Komentarze