Wybuchowy śledź

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Śledź nie musi być nudny, a przygotowany z granatem, jabłkiem i płatkami migdałów będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale ozdobą świątecznego stołu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - matiasy- płaty (grube): 8 sztuk
    - śmietana 12 % ukwaszona: 300 mililitrów
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - jabłko słodkie: 15 dekagramów
    - płatki migdałowe: 8 dekagramów
    - ziarenka granatu: 0.5 sztuki
    - koperek siekany: 2 łyżki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    - ocet winny do smaku: 1 sztuka
    - cukier miałki do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wybuchowy śledź - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy dwukrotnie płuczemy. Zalewamy mlekiem, dodajemy tyle letniej wody, aby przykryć śledzie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Odcedzamy dokładnie na durszlaku.
  • 2. Cebulę obieramy, połowę kroimy w bardzo drobną kostkę, a resztę w piórka.Płatki migdałów prażymy na rumiano na suchej patelni. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
  • Śledź z granatem 5. Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować