Tort pigwowy wybuchowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jaj wielkość M
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki maki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    warstwa pigwa:

    1 kg pigwy
    1 cytryna
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
    1/2 szklanki wody

    galaretka pigwowa ze skórek:

    1 pigwa
    skórki i gniazda z pestkami z 1 kg pigwy
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    woda

    krem pigwowy:

    200 g mascarpone
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    1 i 1/4 szklanki galaretki pigwowej którą wysmażyłam mi tyle wyszło

    wierzch:

    50 g mascarpone
    200 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru

    dekoracja:

    1 granat
    2 pigwy kawałki w karmelu

    nasączenie:

    125 ml wina białego
    1 cytryna
    60 ml wody

    obręcz z czekolady:

    80 g czekolady białej
    80 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Tort pigwowy wybuchowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt do góry dnem na kratki. Jak wystygnie wyjmuję z formy.

    Warstwa pigwa:

    Pigwę umytą obieram ze skóry, usuwam nasiona i środki, kroję w kostkę. Kawałki pigwy przekładam do miski, wlewam zimną wodę i wciskam sok z 1/2 cytryny żeby nie ściemniała. Potem wodę odlewam, przekładam do garnka pigwę, wciskam sok z drugiej połówki cytryny, dodaję cukier, wodę pół szklanki i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale mają pozostać kawałki owocu. Na końcu wsypuje galaretkę i mieszam aż się rozpuści.

    Galaretka pigwowa:

    Skórki od pigwy, gniazda, nasiona, przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby jej lustro przykryło pigwę. Gotuję 40 minut . Po tym czasie przekładam na sitko obierki i sok, i przecieram. Użyłam sitka o drobnych oczkach, można użyć gazy. Chodzi o to żeby dobrze odcisnąć mus który powstanie. Przekładam mus do garnka, wsypuje cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Galaretka zgęstnieje, zmieni kolor.

    Krem pigwowy:

    Do miski przekładam mascarpone, śmietanę i ubijam mikserem, na końcu dodaje zimną galaretkę z, pigwy i mieszam mikserem.


    Wierzch:

    Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaje cukier i ubijam mikserem.

    Wykonanie tortu:

    Biszkopt kroję na trzy blaty, dolny blat nasączam, przekładam do obręczy metalowej, wykładam na nim pigwę kawałki lekko tężejącą. Układam drugi blat który nasączam i wstawiam do lodówki na godzinę. Wykładam krem pigwowy. I ostatni blat tortu który nasączam też. Zdejmuje obręcz metalową. Boki i górę smaruję kremem ze śmietany i mascarpone.Tort obkładam na około obręczą czekoladową. Robię to jak czekolada jest jeszcze mokra. Wstawiam do lodówki na 15 minut. Potem zrywam folię delikatnie od czekolady. Dekoruję tort granatem, i kawałkami pigwy które przesmażyłam w karmelu.

    Obręcz z czekolady:

    Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej w osobnych miskach. Z folii bąbelkowej wycinam pasek o szerokości o dwa cm szerszy niż tort u mnie 11 cm, i długi na średnicę tortu.
    Pędzlem rozsmarowuje czekoladę białą na stronie z bąbelkami, i chwilę później na niej rozsmarowuje czekoladę gorzką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Granat Pigwa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować