Przed podaniem wierzch torcika dodatkowo dekorujemy ziarenkami granatu.To idealny torcik na sylwestrową noc!!! Szampańska galaretka, wybuchowy granat, słodkie brzoskwinie i delikatna śmietanka:). Polecam takie połączenie smaków!
Torcik- wybuchowy szampan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
3.MASA BRZOSKWINIOWA:Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody. W sumie całości powinno być 1 litr.
Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
4.Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.
5.Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.
Komentarze