Torcik- wybuchowy szampan

  • wyświetlono: 12812 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Przed podaniem wierzch torcika dodatkowo dekorujemy ziarenkami granatu.To idealny torcik na sylwestrową noc!!! Szampańska galaretka, wybuchowy granat, słodkie brzoskwinie i delikatna śmietanka:). Polecam takie połączenie smaków!

Jaga85

Składniki

Tortownica 24 cm
Biszkopt:
Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju.
Śmietanowa straciatella:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
• ok ¾ tabliczki czekolady deserowej (70% kakao),
• ok 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru,
• 4 łyżeczki żelatyny
Brzoskwiniowa warstwa:
• 1 puszka brzoskwiń,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1 łyżka żelatyny,
Dodatkowo:
• 1 granat,
Wybuchowy szampan:
• 3 szklanki szampana,
• 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik- wybuchowy szampan

  • gotowy biszkopt1. BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
    Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • Dodanie czekolady do śmietanki2. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
  • Dodanie galaretki3. MASA BRZOSKWINIOWA:Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody. W sumie całości powinno być 1 litr.
    Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
  • wyłożenie granatu4. Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.
  • wylanie szampana z żelatyną5. Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
    Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortbrzoskwiniesylwestergranatszampan
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik

Dodane przez: ilka222

Torcik

Pyszny torcik, który szybko zniknął...

Deser "szampan z owocami"

Dodane przez: Kinaza

Deser "szampan z owocami"

Najłatwiejszy deser, jaki kiedykolwiek...

Torcik

Dodane przez: ilka222

Torcik

Szybki torcik urodzinowy z masą...

galaretka z szampanem, owocami i bitą śmietaną

Dodane przez: dorota w

Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną

Prosty pomysł na wykorzystanie...

Torcik już  gotowy

Dodane przez: tamara_22

Torcik

Torcik zupełnie inny,wymyślony...

Efekt końcowy

Dodane przez: ankaa1822

Torcik

Prosty przepis na torcik:)