Torcik- wybuchowy szampan

4.99 (144 ocen)

Przed podaniem wierzch torcika dodatkowo dekorujemy ziarenkami granatu.To idealny torcik na sylwestrową noc!!! Szampańska galaretka, wybuchowy granat, słodkie brzoskwinie i delikatna śmietanka:). Polecam takie połączenie smaków!

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju.
    Śmietanowa straciatella:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
    • ok ¾ tabliczki czekolady deserowej (70% kakao),
    • ok 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru,
    • 4 łyżeczki żelatyny
    Brzoskwiniowa warstwa:
    • 1 puszka brzoskwiń,
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 1 łyżka żelatyny,
    Dodatkowo:
    • 1 granat,
    Wybuchowy szampan:
    • 3 szklanki szampana,
    • 2 łyżki żelatyny

Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik- wybuchowy szampan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
    Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • Dodanie czekolady do śmietanki 2. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
  • Dodanie galaretki 3. MASA BRZOSKWINIOWA:Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody. W sumie całości powinno być 1 litr.
    Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
  • wyłożenie granatu 4. Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.
  • wylanie szampana z żelatyną 5. Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
    Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Granat Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować