Ciasto Kretowisko

5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie ciasto czekoladowe z bananami uwielbia moja Urszulka. Ciasto jest w stylu Kopca Kreta w prostokątnej formie ponieważ lepiej się je kroi i zjada.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki rozpuszczamy na gorąco:
    1 kostka margaryny 250g
    0,5 szklanki wody
    4 łyżki ciemnego kakao
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli olejku rumowego
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka + białka osobno ubij.

    Wypełnienie:
    0,5 l kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    5 bananów
    4 kostki zimnej gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny
    dżem z czarnej porzeczki lub dowolny 300g

    WYMIAR FORMY :24cm/28cm
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Ciasto kretowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę rozpuszczamy w garnku.
  • ciasto 2. Do margaryny dodaj cukier, kakao, olejek rumowy (kilka kropli), wodę, cukier waniliowy i wymieszaj do rozpuszczenia składników.
  • ciasto 3. Dodaj mąkę z proszkiem i żółtka. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
  • ciasto 4. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj ją do masy czekoladowej lub masę do białek i wymieszaj.
  • ciasto 5. Formę wyłóż papierem i wylej ciasto.
  • ciasto 6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczone.
  • ciasto 7. Ciasto studzimy.
  • ciasto 8. Po wystudzeniu ciasto ścinamy z góry około 1 cm.
  • ciasto 9. Następnie lekko łyżką wyskrob ciasto ze środka tak aby mieć małe wgłębienie, aby nam masa nie wypłynęła jak wlejemy kremówkę.
  • Dżem 10. Na spód wykładamy dżem z czarnej porzeczki.
  • Kremówka 11. Żelatynę zalej w kubku 3 łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Ubij kremówkę ,ale nie na sztywno, dodaj cukier puder i zetrzyj na tarce o dużych oczkach zimną gorzką czekoladę. Teraz podgrzej żelatynę i dodaj do niej łyżkę śmietany aby się dobrze nam połączyła w kremówce i wylej do reszty śmietany. Szybko wszystko wymieszaj.
  • Banany 12. Banany obieramy ze skórki, ścinamy końcówki z obu stron banana.
  • ciasto 13. Wylej połowę kremówki na ciasto z dżemem. Ułóż po całym bananie przez całą długość blachy zostawiając pół cm szparki aby wlać kremówkę.
  • Ciasto 14. Wylej resztę kremówki na banany zakrywając je całkowicie.
  • Ciasto 15. Teraz z naszego ciasta które nam pozostało robimy kruszonkę i kruszyny na górę ciasta tak aby zakryć całkowicie naszą kremówkę.
  • Gotowe ciasto 16. Nasze ciasto ma wyglądać jak pokruszona ziemia z kretowiska.

Porady

Ciasto nie wyrasta wysokie i o to chodzi. Ma być niskie i takie mokre. Jeśli wyjdzie lekki zakalec nie ma się co martwić, bo przynajmniej kruszonka będzie na wierzchu bardziej wilgotna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

1 (1 ocen)

Kretowisko z chałwą

To może cię zainteresować