Biszkopt przekładany kremem i dżemem

  • wyświetlono: 9825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto to znalazłam już jakiś czas temu w necie. Już dawno wypróbowane i zawsze niezawodne. Proste i pyszne.

mzka

Składniki

Biszkopt ( upiec dwa ):
• 4 jaja
• 4 łyżki cukru
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki mąki
• aromat śmietankowy

Krem budyniowy:
• 3szkl mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 żółtka
• Kostka masła
• aromat śmietankowy

• 250ml śmietanki 30%
• Płaska łyżka cukru pudru
• 1 śmietan fix

Ponadto:
• dżem z czarnej porzeczki

Posypka
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• 3 łyżki płatków owsianych
• około 3 łyżki masła
• 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i olejek, zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.

    Upiec 2 takie biszkopty lub jeden z 8 jaj i rozciąć na dwa placki.
  • 2. W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić.

    Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń i aromat śmietankowy. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło, potem dodać cukier i poczekać chwilką aż się rozpuści. Następnie dodać płatki i wiórka. Całość zrumienić na złoty kolor. Ostudzić.
  • 4. Składanie ciasta:
    BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – DŻEM PORZECZKOWY – BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – POSYPKA
  • 5. Ciasto schłodzić.

Porady

blaszka 24x33

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptpłatki owsianedżem porzeczkowybudyńkrem budyniowymasłowiórka kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Tworząc ten torcik wzorowała się...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym...

Ciasto Kubanka

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Kubanka- Biszkopt z kremem czekoladowym...

Ciasto Kubanka to połączenie biszkoptowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE