REKLAMA

Dżem z czarnej porzeczki

wyświetlono: 5678 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Polecam dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciast i do deserów.

opublikowany: 08.07.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • składniki na 1 kg owoców:
    1 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Sposób przygotowania:

  • czarna porzeczka 1. Porzeczki obieramy z ogonków, myjemy.
  • Czarna porzeczka 2. Następnie mielimy przez maszynkę.
  • Czarna porzeczka 3. Tak zmielone porzeczki szybciej się nam usmażą i nie czuć drobnych pestek.
  • Czarna porzeczka 4. Do garnka z porzeczkami dodajemy cukier w takiej ilości ile kilogramów mamy porzeczek. jeśli nie zmieścimy od razu takiej ilości cukru dadaj ją później po odparowaniu soku.
  • Czarna porzeczka dżem 5. Taki dżem mieszamy i smażymy przez 4 godziny,aż odparują soki ,a dżem stanie się gęsty.
  • Czarna porzeczka 6. Przelewamy do czystych słoików.
  • Czarna porzeczka dżem 7. Tak przygotowany dżem zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby dekielek był wklęśnięty.

Porady

Po kilkugodzinnym smażeniu nie trzeba dodawać żel-fiksów,bo dżem sam w sobie wytwarza żelatynę i jest gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

kategoria: Desery Przetwory dżemy opublikowany: 26.07.2015 | wyświetlono: 2714 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Dżem z czarnej porzeczki

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Desery Przetwory dżemy konfitury opublikowany: 11.11.2015 | wyświetlono: 694 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: bpuzio bpuzio

dżem z czarnej porzeczki

idealny na kanapki i do ciasta

kategoria: Desery Przetwory dżemy opublikowany: 26.03.2015 | wyświetlono: 1055 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE