Murzynek z dżemem z czarnej porzeczki

4.33 (12 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Stare niezawodne ciasto polecam smakoszom czekolady, murzynek ten jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość a to dzięki dżemowi z czarnej porzeczki. Najlepszy z filiżanka dobrej gorącej herbaty.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag masła

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

4.33 (12 ocen)

Zobacz również:

Murzynek

Murzynek z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło, wodę i cukry i kakao doprowadzić do zagotowania, garnek zestawić z ognia i masę wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i soda, mąkę oraz żółtka. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając, na koniec dać dżem z czarnej porzeczki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem.pueczenie ok. 50 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
  • 3. Polewa:
    Do garnka dać wodę i cukier zagotować następnie dodać kakao oraz masło i szybko rozmieszac trzepaczką. Na wystudzone ciasto wylać polewę.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować