Wołowina w sosie winno chlebowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg wołowiny z udźca

    1 cebula czerwona

    1 szklanka śliwek suszonych

    3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej

    sól, pieprz

    2 kromki chleba za zakwasie

    1 łyżka sosu balsamico

    350 ml wina czerwonego półwytrawne

    olej rzepakowy

    pieprz czerwony

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Dania główne Wina

Wołowina w sosie winno chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito. Do sosu dodaję mięso, doprawiam. Podaję z kaszą gryczaną albo chlebem. Posypuję natką i pieprzem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować