Wołowina w winnym sosie

  • wyświetlono: 2004 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kruchy udziec wołowy, duszony w ciemnym sosie winnym. Świeży szpinak w akompaniamencie pieczarek i cukinii.

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- udziec wołowy: 20 dekagramów
- świeży szpinak: 1 opakowanie
- cukinia: 1 sztuka
- pieczarki małej wielkości: 10 sztuk
- wino czerwone wytrawne: 150 mililitrów
- kmin rzymsk: 1 łyżeczka
- kolendra: 1 łyżeczka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól, pieprz, ostra papryka: 1 łyżeczka
- czosnek: 2 ząbki

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowina w winnym sosie

  • szpinak w misce wody1. Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut - jak widać poniżej nawet w takim szpinaku zapakowanym w supermarkecie jest sporo piasku. Wyciągam szpinak na sitko aby wysechł.
  • udziec wołowy2. Kroję mięso na ok. 1-1,5 cm kotlety.
  • moździerz3. Dalej przygotowuję przyprawy do mięsa. Sos będzie ciemny, na bazie czerwonego wytrawnego wina więc wybrane przeze mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek mięsa.
  • duszony udziec wołowy w winnym sosie4. Warto pamiętać, że przypadku smażenia mięs bez panierki należy porządnie rozgrzać oliwę - aż prawie będzie się dymiło - "when there's no heat there's no colour". Warto użyć patelni, garnka czy jakiegokolwiek innego naczynia, do którego mięso przywiera (dolewając zimny płyn - tutaj wino - wszystko ładnie odejdzie z patelni i utworzy część sosu). Więc rumienimy mięso z każdej strony, po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu) albo po prostu wodą (bezpieczniej).
  • duszony udziec wołowy w winnym sosie z czosnkiem5. Gdy mięso będzie kruche, na ostanie 5-7 minut wrzucam rozgniecione ząbki czosnku aby tylko oddały swój smak do sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki.
  • pieczarki z cukinią6. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy, posolić i poczekać aż zmniejszy swoją objętość oraz zmięknie.
  • Wołowina w winnym sosie ze szpinakiem7. Doprawiamy.
    Nakładamy.
    Kilka kropel sosu to tu, to tam.
    Jemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawołowinaszpinakCukiniaobiadsoswinnywiosnaduszonakuchnia polskajesieńkolacja we dwojeimprezyudziec wołowypieczareksmaki_latakonkurs_patelniaświeżyciemnyna winieduszony

Komentarze

Podobne przepisy


KALMARY W WINNYM SOSIE

Dodane przez: foka20

KALMARY W WINNYM SOSIE

z zeszytu

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

Medaliony z indyka

Dodane przez: PolskaGotuje

Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie

Klasyczne danie kuchni włoskiej....

Wołowina w sosie winno chlebowym

Dodane przez: mysza75

Wołowina w sosie winno chlebowym

Soczysta wołowina w sosie winnym...

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Dodane przez: fuzja

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Wspaniale soczyste i aromatyczne...

Tilapia w sosie porowo - winnym

Dodane przez: serena91

Tilapia w sosie porowo - winnym

Moja siostra powiedziała, że to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE