Wołowina w sosie grzybowym

4.5 (202 ocen)

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Składniki:

  • 0,5 kilograma wołowiny
    1 cebula
    Garść suszonych grzybów
    Przyprawa do wołowiny
    Sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    2 łyżki mąki pszennej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sos grzybowy

Wołowina w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować