Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy

4.35 (235 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chlebek z racji dodatku dyni wychodzi lekko słodki, ale i tak pysznie smakuje, a ten kolorek jest tak cudny że na sam widok już ślinka cieknie ;)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedna keksówkę 25 x 10 cm

    Zaczyn:

    125 ml ciepłej ale nie gorącej wody
    20 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru

    Ciasto:
    400 g mąki chlebowej typ 650
    180 g puree z dyni najlepiej hokkaido
    1 łyżeczka lekko czubata soli
    3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
    4 łyżki oleju
    3-4 łyżki pestek dyni obranych
Wystaw ocenę:

4.35 (235 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Puree

Mięciutki i puszysty chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.
    3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.

    Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
    5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
    Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika.
    Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut,

Porady

Ps. puree z dyni najłatwiej uzyskamy piekąc dynie w piekarniku (pokrojoną w kawałki) a następnie blendując. Możemy takie puree podzielić do woreczków i zamrozić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować