Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy

  • wyświetlono: 4967 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chlebek z racji dodatku dyni wychodzi lekko słodki, ale i tak pysznie smakuje, a ten kolorek jest tak cudny że na sam widok już ślinka cieknie ;)

gotowanietoproste
  • 5 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na jedna keksówkę 25 x 10 cm

Zaczyn:

125 ml ciepłej ale nie gorącej wody
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:
400 g mąki chlebowej typ 650
180 g puree z dyni najlepiej hokkaido
1 łyżeczka lekko czubata soli
3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
4 łyżki oleju
3-4 łyżki pestek dyni obranych

Sposób przygotowania przepisu:

Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy

  • 1. 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.
    3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.

    Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika.
    5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
    Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika.
    Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut,

Porady

Ps. puree z dyni najłatwiej uzyskamy piekąc dynie w piekarniku (pokrojoną w kawałki) a następnie blendując. Możemy takie puree podzielić do woreczków i zamrozić :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Dyniapieczywochlebekpuree z dynina drożdżachdrożdżowydynia hokkaidoz dyniąmięciutki chlebdyniowy chlebpuszysty chleb dyniowypuszysty chlebek dyniowymięciutki chlebek

Komentarze

Podobne przepisy

Bezglutenowy Chleb Dyniowy

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Bezglutenowy chleb dyniowy

Osoby na diecie bezglutenowej nie...

Chleb dyniowy na zakwasie

Dodane przez: mysza75

Chleb dyniowy na zakwasie

Polecam chleb domowy z dynią i...

Dyniowy chleb na zakwasie

Dodane przez: Jaga85

Dyniowy chleb na zakwasie

Uwielbiam domowe pieczywo. Właściwie...

dyniowy chleb na poolish

Dodane przez: Alex M

Chleb dyniowy na poolish

Uwielbiam dodawać dynię do chlebów...

Pyszny chlebek

Dodane przez: Wiola92

Puszysty chleb w naczyniu

Pyszny, szybki chlebek na każdą...

chleb

Dodane przez: Kasja1986

Chleb na kwasie z ogórków i mące dyniowej

Pyszny domowy chleb, dzięki kwasowi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE