Karkówka w cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i posmarować nią karkówkę. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.
2.Wymieszać suche składniki na ciasto. Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie wraz z olejem wlać do suchych składników. Wyrabiać ciasto do odpowiedniej miękkości, aż będzie odklejać się od dłoni. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
3.Mięso wyjąć z marynaty, podsmażyć na patelni z każdej strony na złoto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm i ułożyć na nim mięso. Obwinąć je i dokładnie skleić w miejscu łączenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni z termoobiegiem na 15min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez godzinę i 15 minut.
4.Po tym czasie mięso wyjąc z piekarnika i ułożyć na desce na 20 minut, aby odpoczęło. Pokroić na dość grube plastry.
Porady
Najlepiej smakuje z surówką colesław, w towarzystwie musztardy, chrzanu lub sosu tatarskiego.
Komentarze