Karkówka w cieście chlebowym

3 (1 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Pyszna, soczysta karkówka otoczona chlebem z chrupiącą skórką!

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg karkówki wieprzowej bez kości
    Marynata:
    2 łyżki miodu
    3 łyżki musztardy
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    Ciasto:
    300g mąki pszennej
    180 ml ciepłej wody
    20g drożdży
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Dania główne Pieczeń

Karkówka w cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i posmarować nią karkówkę. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.
  • 2. Wymieszać suche składniki na ciasto. Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie wraz z olejem wlać do suchych składników. Wyrabiać ciasto do odpowiedniej miękkości, aż będzie odklejać się od dłoni. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Mięso wyjąć z marynaty, podsmażyć na patelni z każdej strony na złoto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm i ułożyć na nim mięso. Obwinąć je i dokładnie skleić w miejscu łączenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni z termoobiegiem na 15min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez godzinę i 15 minut.
  • 4. Po tym czasie mięso wyjąc z piekarnika i ułożyć na desce na 20 minut, aby odpoczęło. Pokroić na dość grube plastry.

Porady

Najlepiej smakuje z surówką colesław, w towarzystwie musztardy, chrzanu lub sosu tatarskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować