Wiśniowa z pierożkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiśniowy chłodnik z pierożkami idealny na upały. Chłodnik można zrobić dzień wcześniej. Podałam go z domowymi pierożkami z wiśniami. Ma być wiśniowo, pysznie i kolorowo. Takie moje ulubione smaki lata i dzieciństwa. Moja mama zawsze go robiła, i może dlatego jestem wielką fanką owocowych zup. Podałam go z jogurtem greckim bo jest fajny gęsty i kwaskowy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:

    500 g wiśni
    1 kisiel żurawinowy
    1,5 litra wody
    szczypta kwasku cytrynowego
    cukier, sól do smaku
    jogurt grecki

    Pierogi:

    150 g mąki pszennej
    100 ml wody gorącej
    sól szczypta
    2 łyżki oleju
    szklanka wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kisiele Pierogi

Wiśniowa z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:

    Do garnka wlewam wodę, dodaje wiśnie, kwasek i gotuję na wolnym ogniu aż wiśnie się zagotowują, i od tego czasu gotuję trzy minuty. Do gotujących wiśni dodaję rozrobiony w 1/2 szklance zimnej wody kisiel i zagotowuję. Zupę doprawiam solą, cukrem. Jak ostygnie wstawiam ją do lodówki.
    W tym czasie robię pierogi

    Pierogi:

    Do miski przesypuję mąkę, dodaje sól, olej i wlewam gorącą wodę. Mieszam widelcem i odstawiam aż przestygnie ciasto. Zagniatam rękoma żeby było elastyczne. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąkom. Wycinam za pomocą dużej szklanki koła, układam wiśnie i przykładam drugie wycięte koło. Sklejam na około przyduszając ciasto widelcem. W garnku zagotowuje wodę, wrzucam pierogi i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.

    Chłodnik podaję z pierogami, jogurtem, i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować