Owocowa zupa kojarzy mi się z piątkowym obiadem w dzieciństwie. To była moja ulubiona zupa, a teraz ja chętnie ją gotuję dla mojej rodzinki.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
0,5kg różnych owoców wiśnie, porzeczki, maliny (w sezonie zimowym polecam owoce ze słoika lub mrożonki)
1 słoik dżemu np.wiśniowego
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
2 litry gorącej wody
1.Do garnka wlej 2 litry gorącej wody, dodaj owoce, dżem i cukier. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
2.Kisiel rozpuść w zimnej wodzie i wlej do gorącej zupy delikatnie mieszając.
3.Lane kluski: do miseczki wbij jajko, dodaj mleko i mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeśłi jest za rzadkie dosyp jeszcze mąki, a jak zbyt gęste to dolej mleka.
4.Ciasto na kluski za pomocą łyżki wkładamy na gotującą się zupę. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Porady
Do zupy można dodać dowolny dżem owocowy, który nada smaku i słodyczy zupie.
Komentarze