Zupa owocowa

4.49 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Owocowa zupa kojarzy mi się z piątkowym obiadem w dzieciństwie. To była moja ulubiona zupa, a teraz ja chętnie ją gotuję dla mojej rodzinki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5kg różnych owoców wiśnie, porzeczki, maliny (w sezonie zimowym polecam owoce ze słoika lub mrożonki)
    1 słoik dżemu np.wiśniowego
    0,5 szklanki cukru
    1 opakowanie kisielu wiśniowego
    2 litry gorącej wody

    Kluski:
    1 jajko
    3-4 łyzki mleka
    3-4 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zupa owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce 1. Do garnka wlej 2 litry gorącej wody, dodaj owoce, dżem i cukier. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
  • owoce 2. Kisiel rozpuść w zimnej wodzie i wlej do gorącej zupy delikatnie mieszając.
  • kluseczki 3. Lane kluski: do miseczki wbij jajko, dodaj mleko i mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeśłi jest za rzadkie dosyp jeszcze mąki, a jak zbyt gęste to dolej mleka.
  • kluski 4. Ciasto na kluski za pomocą łyżki wkładamy na gotującą się zupę. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Porady

Do zupy można dodać dowolny dżem owocowy, który nada smaku i słodyczy zupie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Maliny Owoce Porzeczki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować