Wiosenna galaretką z ozorów

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna galaretką z ozorów w wersji wędliny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg ozorów wieprzowych
    Porcja włoszczyzny do rosołu bez kapusty
    2 l wody
    5 dag żelatyny z przyprawami (porcja na 2.5 l)
    Sól
    Pieprz
    Po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy
    Po 2 łyżki natki pietruszki i szczypiorku
    Osłona foliowa do wędliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wiosenna galaretką z ozorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka z ozorów 1. Ozory płuczemy, dodajemy włoszczyznę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie ozory wyjmujemy z wywaru, wykładamy do zimnej wody, studzimy i zdejmujemy skórkę. Ozory kroimy w plastry. Wywar redukuje do 5 szklanek (1.25 l). Rozpuszczamy w wywarze żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy. Tężejącą galaretkę mieszamy z ozorami, groszkiem, kukurydzą , szczypiorkiem i natką pietruszki. Wkładamy do związanej z jednej strony osłonki, zawiazujemy i studzimy.

Porady

W razie braku osłonki, ozory wykładamy do miseczek lub na półmisek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować