1 kg ozorów wieprzowych
Porcja włoszczyzny do rosołu bez kapusty
2 l wody
5 dag żelatyny z przyprawami (porcja na 2.5 l)
Sól
Pieprz
Po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy
Po 2 łyżki natki pietruszki i szczypiorku
Osłona foliowa do wędliny
Wiosenna galaretką z ozorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozory płuczemy, dodajemy włoszczyznę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie ozory wyjmujemy z wywaru, wykładamy do zimnej wody, studzimy i zdejmujemy skórkę. Ozory kroimy w plastry. Wywar redukuje do 5 szklanek (1.25 l). Rozpuszczamy w wywarze żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy. Tężejącą galaretkę mieszamy z ozorami, groszkiem, kukurydzą , szczypiorkiem i natką pietruszki. Wkładamy do związanej z jednej strony osłonki, zawiazujemy i studzimy.
Porady
W razie braku osłonki, ozory wykładamy do miseczek lub na półmisek.
Komentarze