Wigilijny kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • 30 min

ompot z suszu od lat gościł na stole wigilijnym u mojej babci. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny jest również zdrowy, ponieważ reguluje trawienie. Wigilijny kompot z suszu przygotowałam po raz pierwszy sama, wykorzystałam suszone jabłka, które sama zrobiłam, dodałam dużo cynamonu.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 l wody
    suszone owoce: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele, żurawina (w sumie około 300 g)
    2 laski cynamonu
    2 gwiazdki anyżu
    kilka goździków
    pół szklanki cukru
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i dodać wszystkie owoce. Im więcej damy ciemnych owoców, jak śliwki tym kompot będzie miał ciemniejszy kolor.
    Wrzucić cynamon, anyż, goździki i dosypać cukier.
    Od momentu wrzenia gotować około 20 minut aż owoce będą miękkie.
    Zestawić garnek z palnika, dodać miód, wymieszać.
    Kompot można przelać do dzbanka i podawać ciepły, chociaż ja wolę taki schłodzony z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować