Wigilijne pierogi z kutią

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Wyszło tak ładnie i świątecznie. Takie pierogi na słodko są pyszne. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 mała łyżeczka soli
    około szklanka ciepłej wody


    Dodatkowo:
    45 dag kutii z bakaliami ( u mnie gotowa z puszki )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    5 dag białej czekolady
    cukrowa posypka według uznania ( u mnie białe śnieżynki )
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Kutia Pierogi Ciasto na pierogi

Wigilijne pierogi z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
  • 2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • Wykonanie. 3. Gotowanie: Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
  • 4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu.
  • 5. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować