Sernik na spodzie z kutii

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kutia i ser to doskonałe, świąteczne połączenie. Ciasto zawierające ten duet smakuje rewelacyjnie. Całość dopełnia orzeźwiająca galaretka.

Składniki:

  • Blaszka 25 x 36 cm
    Ciasto kruche:
    - 1,5 szklanki mąki,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2 żółtka,
    - ½ kostki margaryny

    Masa z kutii:
    • 1,2 kg gotowej kutii (1,5 puszki),
    • 3 małe jajka,
    • 4 łyżki kaszy manny,
    • olejek migdałowy na zapach,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • bakalie (ilość według uznania), u mnie orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa.
    Masa serowa:
    • 700 gram sera białego (3 x mielonego),
    • 6 jajek,
    • 15 dag masła,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Około 50 gram skórki pomarańczowej,
    • Szczypta soli
    Galaretka:
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • 1 puszka brzoskwiń,
    • 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery Galaretki Kutia

Sernik na spodzie z kutii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
  • łączenie składników 2. MASA Z KUTII: Kutię przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz ulubione bakalie. Całość miksujemy.
  • wyłożenie masy na ciasto kruche 3. Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przystępujemy do wykonania serowej warstwy.
  • składniki przed miksowaniem 4. SER: Ser, masło, cukier oraz żółtka przekładamy do malaksera. Dokładnie miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.
  • wykładanie masy serowej 5. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z masą serową.
    Tak przygotowany ser wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową (obtoczoną w mące) na kutię.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 60 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepiej by stygło przez całą noc.
  • wykończenie 6. WYKOŃCZENIE:Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu dodając do niej dodatkowo żelatynę (u mnie w 1 litrze wody). Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
    Z sernika delikatnie zdejmujemy zrumienioną skórkę. Na tak przygotowany wykładamy brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto pozostawiamy do jej zastygnięcia i gotowe.

Porady

Zamiast galaretki ciasto możemy wykończyć np. polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka pomarańczowa Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować