Sernik na spodzie z kutii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
2.MASA Z KUTII: Kutię przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz ulubione bakalie. Całość miksujemy.
3.Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przystępujemy do wykonania serowej warstwy.
4.SER: Ser, masło, cukier oraz żółtka przekładamy do malaksera. Dokładnie miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.
5.Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z masą serową.
Tak przygotowany ser wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową (obtoczoną w mące) na kutię.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 60 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepiej by stygło przez całą noc.
6.WYKOŃCZENIE:Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu dodając do niej dodatkowo żelatynę (u mnie w 1 litrze wody). Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Z sernika delikatnie zdejmujemy zrumienioną skórkę. Na tak przygotowany wykładamy brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto pozostawiamy do jej zastygnięcia i gotowe.
Porady
Zamiast galaretki ciasto możemy wykończyć np. polewą czekoladową.
Komentarze