Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie to obowiązkowo pojawia się na naszym Wigilijnym stole. Zawsze serwowane w ten sam sposób - z ciepłymi ziemniakami okraszonymi pysznym, charakterystycznym w smaku wigilijnym olejem rzepakowym- nieoczyszczonym, klasycznie tłoczonym na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 600 g śledzi a'la matias
    • woda do zalania śledzi
    • mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki
    • 1 średnia cebula
    • sól
    • pieprz
    • śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki
    • sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy cytryny
    • szczypta cukru
    • olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony
    • ziemniaki
    • mleko do gotowania ziemniaków
    • ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Zupa rybna

Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1 (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Klasyczne danie wigilijne gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować