Popularną zupą wigilijną jest u mnie w domu grzybowa. Podaje ją z domowym makaronem uformowanym na kształt gwiazdek. Choć jest przez to więcej pracy, efekt wszystko wynagradza.
Składniki:
Zupa:
• 8-10 dag suszonych podgrzybków,
• 1 marchew,
• mały por,
• ½ pietruszki,
• Natka pietruszki do dekoracji,
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
• Liść laurowy,
• Sól, pierz do smaku,
• Śmietana do zabielenia(około 2 łyżki)
Zupę podajemy z wcześniej przygotowanym gwiazdkowym makaronem.
Makaron:
• 1 szklanka mąki,
• 1 jajko,
• szczypta soli,
• Letnia woda
Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby łamiemy jeśli są duże kawałki, zalewamy około 1,5 litrem wody. Pozostawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj pozostawiam na noc.
Do namoczonych grzybów dodajemy warzywa. Razem gotujemy około 20 minut. Włoszczyznę wymyjemy. Marchew ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku i zabielamy.
2.Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz tyle wody by ciasto było sprężyste i niezbyt twarde. Gotowe pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia, po czym wycinamy z niego gwiazdki.
Wycięte gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dokładamy do zupy.
Komentarze