Makaron domowy (moja wersja)

4.99 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Domowy makaron jest najlepszy

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańska 500
    3 jajka lub 1 jajko i 2 żółtka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Makaron domowy (moja wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron domowy (moja wersja) 1. Mąkę luksusową lub poznańską 500 należy przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać sól, wlać rozmącone jajka i zagarniając mąkę do środka wyrabiać ciasto na makaron dotąd, aż ciasto będzie elastyczne, czyli około 15 minut. Gdy zachodzi potrzeba dodaję odrobinkę wody. Wyrobione ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.Następnie rozwałkować je jak najcieniej- powinno być przejrzyste.
  • Makaron domowy (moja wersja) 2. Rozwałkowane placki pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście minut.Następnie wierzch placków oprószyć mąką i składać je piętrowo
    a potem kroić, tak jak lubimy, do kurczaka kroję grubiej, do rosołu cieniutko lub w kwadraciki na tzw. łazanki.Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki.
    Pokrojony makaron należy rozrzucić pojedynczo na kilka minut do podeschnięcia.
  • Makaron domowy (moja wersja) 3. Zagotować wodę z dodatkiem soli i masła lub oleju, wrzucić makaron i ugotować. Gotujemy od 3-10 minut, to zależy od grubości makaronu.
    Po ugotowaniu osączyć. Doskonały do rosołu, zupy mlecznej lub z owocami na słodko.
    UWAGI
    Ilość jajek można zwiększać np. na 1 kg mąki można dać nawet 10 jajek i szczyptę soli, ja robię wersję odchudzoną
    Dobrze wysuszony przechowywać w torbach papierowych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować