Makaron domowy (moja wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę luksusową lub poznańską 500 należy przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać sól, wlać rozmącone jajka i zagarniając mąkę do środka wyrabiać ciasto na makaron dotąd, aż ciasto będzie elastyczne, czyli około 15 minut. Gdy zachodzi potrzeba dodaję odrobinkę wody. Wyrobione ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.Następnie rozwałkować je jak najcieniej- powinno być przejrzyste.
2.Rozwałkowane placki pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście minut.Następnie wierzch placków oprószyć mąką i składać je piętrowo
a potem kroić, tak jak lubimy, do kurczaka kroję grubiej, do rosołu cieniutko lub w kwadraciki na tzw. łazanki.Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki.
Pokrojony makaron należy rozrzucić pojedynczo na kilka minut do podeschnięcia.
3.Zagotować wodę z dodatkiem soli i masła lub oleju, wrzucić makaron i ugotować. Gotujemy od 3-10 minut, to zależy od grubości makaronu.
Po ugotowaniu osączyć. Doskonały do rosołu, zupy mlecznej lub z owocami na słodko.
UWAGI
Ilość jajek można zwiększać np. na 1 kg mąki można dać nawet 10 jajek i szczyptę soli, ja robię wersję odchudzoną
Dobrze wysuszony przechowywać w torbach papierowych
Komentarze