Wigilijna ryba z ananasem i papryką

4.47 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonała propozycja na święta, zamiast tradycyjnej ryby po grecku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    0,5 kg filetów z dorsza lub innych filetów
    3 cebule
    2 czerwone papryki
    Puszka ananasa w zalewie
    1 łyżeczka bazylii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    Sok ananasowy z puszki
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    Mąka pszenna do panierowania
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Wigilijna ryba z ananasem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba z ananasem i papryką 1. Wykonanie:
    Filety posypujemy solą, bazylią i pieprzem z obu stron.
    Każdy kawałek ryby panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy ryba będzie już gotowa na tym samym tłuszczu smażymy cebule pokrojone w piórka i papryki pokrojone w słupki. Dodajemy pieprz, sól i wszystko mieszamy. Następnie dosypujemy roztartą w palcach bazylię.
    Kiedy papryka i cebula już zmiękły dodajemy do warzyw pokrojonego ananasa. Mieszamy .Dodajemy sok z ananasa (ok. 4 łyżki), przecier i ponownie mieszamy. W pozostałym soku z ananasa rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy sól i pieprz (do smaku). Na dnie przezroczystego naczynia ukladamy warzywa, a następnie warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykończenia składników. Całość studzimy i wkładamy do lodówki

Porady

Rybę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią ,wtedy wszystkie smaki się przegryza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować