Doskonała propozycja na święta, zamiast tradycyjnej ryby po grecku.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
0,5 kg filetów z dorsza lub innych filetów
3 cebule
2 czerwone papryki
Puszka ananasa w zalewie
1 łyżeczka bazylii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sok ananasowy z puszki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Mąka pszenna do panierowania
Wigilijna ryba z ananasem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Filety posypujemy solą, bazylią i pieprzem z obu stron.
Każdy kawałek ryby panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy ryba będzie już gotowa na tym samym tłuszczu smażymy cebule pokrojone w piórka i papryki pokrojone w słupki. Dodajemy pieprz, sól i wszystko mieszamy. Następnie dosypujemy roztartą w palcach bazylię.
Kiedy papryka i cebula już zmiękły dodajemy do warzyw pokrojonego ananasa. Mieszamy .Dodajemy sok z ananasa (ok. 4 łyżki), przecier i ponownie mieszamy. W pozostałym soku z ananasa rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy sól i pieprz (do smaku). Na dnie przezroczystego naczynia ukladamy warzywa, a następnie warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykończenia składników. Całość studzimy i wkładamy do lodówki
Porady
Rybę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią ,wtedy wszystkie smaki się przegryza.
Komentarze