wigilijna ryba po grecku

4.51 (164 ocen)

  • 15 min

Taką rybkę przygotowuje się u nas w rodzinie odkąd pamiętam,nie tylko na wigilijną kolację ale na różne imprezy.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 filetów dowolnej mrożonej ryby,2 cebule,przecier pomidorowy,3 marchewki,średni seler,przyprawy:sól,pieprz,do ryby,ziele angielskie,liść laurowy,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sosy

Wigilijna ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożoną rybę kroimy na nieduże kawałki i oprószamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb.Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Układamy na półmisku.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka,szklimy na niedużej ilości oleju.Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Tak przygotowane warzywa wkładamy na patelnię z cebulą,dodajemy liśće laurowy i ziele angielskie oraz sól i pieprz wg uznania. Dusimy pod przykryciem do miękkości.Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku,można dodać odrobinę magi i cukru.
  • 3. Tak przygotowany sos,jeszcze gorący wykładamy na rybę.po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Porady

Rybę można skropić przed smażeniem sokiem z cytryny,będzie smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować