Super przekąska na zimno. W roli głównej oczywiście ryba i warzywa.
50 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
1 kg ryby, najlepiej mintaj lub panga
1 słoik marynowanej papryki – ½ l
1 puszka ananasów w zalewie(plastry)
2 duże cebule
Olej do smażenia
3 łyżki ketchupu o smaku łagodnym
Sól, pieprz do smaku
1 duże jajko
Mąka do panierki
Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ryby opłukać, pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem. Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody,przełożyć paski ryb. Wymieszać.Olej rozgrzać, rybę obtoczyć w mące, usmażyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Paprykę pokroić w paski, ananasa osączyć, pokroić w słupki. Do cebuli wlać zaprawę z papryki, zagotować, dodać paprykę i ananasa, przesmażyć. Wlać sok z ananasa, dodać ketchup, wymieszać. Całość smażyć kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Wystudzić.
W naczyniu układać rybę, warstwę warzyw z ananasem – do wyczerpania zapasów.Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Porady
1.do dania można użyć papryki kolorowej, danie będzie bardziej kolorowe.
Komentarze