Wielkanocna babka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierwszy przepis Wielkanocny, a będzie to babka na mące ryżowej z jogurtem.

Jest to propozycja bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby i osoby bez problemów z glutenem sobie ja upiekły :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki ryżowej
    150 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
    1/4 szkl oleju
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka kl M
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy albo zwykły)
    1/3 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Wielkanocna babka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę (twa to około 5-7 minut)

    2. Do ubitych jajek przesiewamy mąkę ryżowa oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodając po trochu jogurtu oraz oleju. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

    3. Gotowa masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.



    Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka.



    Wystudzona babkę polewamy lukrem. Babka smakuje najlepiej pierwszego i drugiego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować