Babka Wielkanocna

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Babka od święta i na co dzień, z serkiem ricotta.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    150 g mąki jaglanej
    300 g serka ricotta
    100 g czekolady deserowej

    3 jajka
    150 g cukru
    sok i otarta skórka z jednej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masła do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy serek ricotta, sok z cytryny, otartą skórkę. W dalszym ciągu ucieramy. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec łączymy wszystko z pianą z białek .
    Pieczemy 45 min - 180 stopni.
    Studzimy ciasto i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Posypujemy otartą skórka z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować