Wielkanocna babka owsiana z miodem i pyłkiem kwiatowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bezglutenowa babka wielkanocna z mąką owsianą, otrębami, z miodem, pyłkiem kwiatowym i gorzką czekoladą.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej

    1 łyżka otrębów owsianych

    1 szklanka mąka owsiana

    3 łyżki miodu akacjowego

    jogurt naturalny w temperaturze pokojowej - 150 ml

    olej 2 łyżki

    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    cukier waniliowy lub mielona wanilia

    Dekoracja:

    1/2 tabliczki czekolady

    2 łyżki oleju

    pyłek kwiatowy 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Wielkanocna babka owsiana z miodem i pyłkiem kwiatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik na 180 ˚C. Foremkę o wymiarach: 17 x 8 cm wysmarować tłuszczem, można obsypać mąką.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z miodem na puch, dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię, otręby i olej. Wymieszać na jednolitą masę tylko do połączenia się składników. Następnie przełożyć 1/3 piany z białek i wmieszać łopatką. Kiedy się połączy z ciastem dodać resztę piany i wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 180 ˚C przez 40 minut "do suchego patyczka". Babkę wystudzić. Udekorować: rozpuszczając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z olejem. Polać babkę płynną czekoladą i posypać pyłkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka owsiana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować