Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem

4.67 (6 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze oko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół puszki masy krówkowej ( 20 dag )
    10 dag skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki )
    dowolne słodycze do dekoracji

    Na lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Babki

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
  • 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy na metalowej kratce.
  • 3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim zimną babkę. Gdy lukier lekko zastygnie dekorujemy dowolnymi słodyczami.
  • 4. Babkę odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę najlepiej jest studzić na metalowej kratce. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Babkę można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować