BABKA:
5 jajek
łyżka brązowego cukru
sok z 1 dużej cytryny
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej z puszki
18 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
10 dag mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA:
ok. 10 dag masy kajmakowej – czyli reszta, która została w puszce
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
3 łyżki płatków migdałowych
Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem.
Masę kajmakową umieściłam w małym rondelku, dodałam masło i podgrzałam na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
2.Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z łyżką cukru trzcinowego. Do piany dodałam, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i od razu wstawiłam do piekarnika.
3.Piekłam 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce kuchennej.
4.Pozostałą masę kajmakową wymieszałam z kremówką i polałam nią babkę. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze