Babka kajmakowa

4.81 (185 ocen)

Najlepsza babka jaką dotychczas jadłam

Składniki:

  • BABKA:
    5 jajek
    łyżka brązowego cukru
    sok z 1 dużej cytryny
    10 dag masła
    30 dag masy kajmakowej z puszki
    18 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    POLEWA:
    ok. 10 dag masy kajmakowej – czyli reszta, która została w puszce
    2 łyżki śmietanki kremowej 30%
    3 łyżki płatków migdałowych

    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.81 (185 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kajmak

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmak wymieszany z masłem 1. Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem.
    Masę kajmakową umieściłam w małym rondelku, dodałam masło i podgrzałam na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Masa przelana do formy 2. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z łyżką cukru trzcinowego. Do piany dodałam, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i od razu wstawiłam do piekarnika.
  • Babka wyjęta z piekarnika 3. Piekłam 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce kuchennej.
  • Wierzch posypany płatkami migdałowymi 4. Pozostałą masę kajmakową wymieszałam z kremówką i polałam nią babkę. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować