Babka kajmakowa

4.5 (161 ocen)

To najbardziej lubiana babka przez moją rodzinę. Zawsze gości na naszym wielkanocnym stole. Na pewno zasmakuje wielbicielom kajmaku. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300g masy kajmakowej,
    • 100g masła,
    • 5 jajek,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    • Sok z ½ cytryny,
    • 90g mąki ziemniaczanej,
    • 190g mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • POLEWA:
    • 170g masy kajmakowej,
    • 3 łyżki mleka,
    • 2 łyżeczki masła,
    • DODATKOWO:
    • Płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kajmak Krówki

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kajmakowa 1. CIASTO: Masło i masę kajmakową umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż składniki się połączą (nie zagotowujemy).
  • Babka kajmakowa 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy..
  • Babka kajmakowa 3. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy sok z cytryny i masę maślano-kajmakową na przemian z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
  • Babka kajmakowa 4. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
  • Babka kajmakowa 5. POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy wystudzoną. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować