Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Masło i masę kajmakową umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż składniki się połączą (nie zagotowujemy).
2.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy..
3.Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy sok z cytryny i masę maślano-kajmakową na przemian z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
4.Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
5.POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy wystudzoną. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze