Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

4.48 (155 ocen)

  • 40 min

Takie gołąbki przygotowałam specjalnie dla córki, która nie je mięsa. Okazało się, że zasmakowały całej rodzinie! Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne. Doskonałe także do zapiekania - wystarczy ułożyć je w lekko natłuszczonej formie, zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.

  • 40 min

Składniki:

  • - 12 liści kapusty włoskiej,
    - szklanka kaszy jaglanej,
    - po 1 marchewce i pietruszce (korzeniu),
    - 2 łyżki rodzynek,
    - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 10 dag żółtego sera,
    - olej rzepakowy,
    - sól, pieprz.
    Sos:
    - 1/2 szklanki przetartych pomidorów (passaty) lub koncentratu pomidorowego,
    - ok. 1/3 szklanki wywaru warzywnego (lub wody),
    - łyżeczka oregano,
    - ząbek czosnku,
    - sól morska.
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty umyj, zblanszuj we wrzątku przez ok. 3 minuty, osącz, ostudź i wytnij twarde końce.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut), jeżeli to konieczne osącz ją z nadmiaru wody.
    Marchewkę i pietruszkę umyj, cienko obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rodzynki namocz w wodzie i osącz.
  • 3. W garnku rozgrzej 1-2 łyżeczki oleju, wrzuć startą marchewkę i pietruszkę, smaż ok. 2 minut, dodaj namoczone rodzynki, kaszę i orzechy, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
    Na każdym liściu nałóż farsz, zwiń formując gołąbki.
  • 4. Przygotuj sos: Przetarte pomidory wymieszaj z wywarem jarzynowym (wodą), przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oregano, dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
  • 5. Dno patelni lub dużego rondla cienko posmaruj olejem, wylej ok. 4 łyżek sosu, ułóż gołąbki jeden obok drugiego, zalej połową sosu. Duś pod przykryciem od czasu do czasu podlewając resztą sosu.
    Gołąbki powinny się dusić przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, na każdym gołąbku połóż po plasterku żółtego sera i nadal duś pod przykryciem.

Porady

Takie gołąbki doskonale komponują się z ciemnym pieczywem i wszelkimi surówkami. Te gołąbki można także zapiec - wystarczy ułożyć je w lekko natłuszczonej formie, zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować