Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

  • wyświetlono: 1478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie gołąbki przygotowałam specjalnie dla córki, która nie je mięsa. Okazało się, że zasmakowały całej rodzinie! Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne. Doskonałe także do zapiekania - wystarczy ułożyć je w lekko natłuszczonej formie, zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.

jola4311
  • 40min

Składniki

- 12 liści kapusty włoskiej,
- szklanka kaszy jaglanej,
- po 1 marchewce i pietruszce (korzeniu),
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 10 dag żółtego sera,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz.
Sos:
- 1/2 szklanki przetartych pomidorów (passaty) lub koncentratu pomidorowego,
- ok. 1/3 szklanki wywaru warzywnego (lub wody),
- łyżeczka oregano,
- ząbek czosnku,
- sól morska.

Sposób przygotowania przepisu:

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

  • 1. Liście kapusty umyj, zblanszuj we wrzątku przez ok. 3 minuty, osącz, ostudź i wytnij twarde końce.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut), jeżeli to konieczne osącz ją z nadmiaru wody.
    Marchewkę i pietruszkę umyj, cienko obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rodzynki namocz w wodzie i osącz.
  • 3. W garnku rozgrzej 1-2 łyżeczki oleju, wrzuć startą marchewkę i pietruszkę, smaż ok. 2 minut, dodaj namoczone rodzynki, kaszę i orzechy, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
    Na każdym liściu nałóż farsz, zwiń formując gołąbki.
  • 4. Przygotuj sos: Przetarte pomidory wymieszaj z wywarem jarzynowym (wodą), przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oregano, dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
  • 5. Dno patelni lub dużego rondla cienko posmaruj olejem, wylej ok. 4 łyżek sosu, ułóż gołąbki jeden obok drugiego, zalej połową sosu. Duś pod przykryciem od czasu do czasu podlewając resztą sosu.
    Gołąbki powinny się dusić przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, na każdym gołąbku połóż po plasterku żółtego sera i nadal duś pod przykryciem.

Porady

Takie gołąbki doskonale komponują się z ciemnym pieczywem i wszelkimi surówkami.
Te gołąbki można także zapiec - wystarczy ułożyć je w lekko natłuszczonej formie, zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskiezdrowie_na_talerzudania_dla_urodygołąbkidla wegetarianlekka kuchniagołąbki inaczejwegetariańskie gołąbkidla dbających o liniękuchnia jaroszadanie dla jaroszadania z kaszą jaglanągołąbki z włoskiej kapustydania z włoskiej kapustykasza jaglana z rodzynkamiklasyczne danie w nowej wersjizdrowe gołąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą jaglaną

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki z kaszą jaglaną

Jestem dietetyczką od lat związaną...

image-21kj01h

Dodane przez: Magster

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MIĘSEM INDYCZYM

Smaczne lekkie danie, polecam:)

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami

Dodane przez: bienpyt

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i...

Pyszne, aromatyczne gołąbki z mięsem...

Dodane przez: PolskaGotuje

Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym

Staram się gotować potrawy zdrowe...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Odkąd pamiętam, nie przepadałam...

gołąbki z kaszą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Świetna alternatywa dla tradycyjnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE