Gołąbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
2.Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Do garnka przekładamy kapustę tak by woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.
3.Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.
4.Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
Komentarze