Gołąbki z kaszą jaglaną

4.5 (184 ocen)

Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    100g kaszy jaglanej
    250g mięsa mielonego drobiowego
    3 średniej wielkości marchewki
    1 pietruszka
    1 litr bulionu warzywnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 2. Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Do garnka przekładamy kapustę tak by woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.
  • 3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.
  • 4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
  • 5. Podajemy z ulubionym sosem.

Porady

Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza jaglana Mięso Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować