Gołąbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować na małym ogniu aż kasza nie wpije całą wodę (ok. 15 minut).
2.Cebulę i czosnek drobno pokroić podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć do miękkości pod koniec przyprawić.
3.Kaszę wymieszać z mięsem, dodać jajko i natkę pietruszki. Dobrze doprawić.
4.Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, odgotować w osolonym wrzątku. Zdjąć liście, ściąć z nich gruby nerw. Na każdy liść nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Odłożyć pozostałymi liśćmi. Piec ok. godziny w temperaturze 180-200 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze