Gołąbki z kaszą jaglaną

5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Alternatywa dla gołąbków z ryżem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mała główka kapusty białej
    szklanka kaszy jaglanej
    50 dag mięsa wieprzowego mielonego
    natka pietruszki
    jajo
    sól, pieprz
    cebula
    2 ząbki czosnku
    olej
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować na małym ogniu aż kasza nie wpije całą wodę (ok. 15 minut).
  • 2. Cebulę i czosnek drobno pokroić podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć do miękkości pod koniec przyprawić.
  • 3. Kaszę wymieszać z mięsem, dodać jajko i natkę pietruszki. Dobrze doprawić.
  • gołąbki gotowe do zjedzenia 4. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, odgotować w osolonym wrzątku. Zdjąć liście, ściąć z nich gruby nerw. Na każdy liść nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Odłożyć pozostałymi liśćmi. Piec ok. godziny w temperaturze 180-200 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 15 małych gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować