Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw

4.5 (152 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jednogarnkowy pożywny obiad z soczewicy i warzyw , syci choć jest bezmięsny. Źródło białka i witamin, soczewica jest nie droga, smakowita i świetnie łączy się z warzywami, można z niej wyczarować naprawdę wiele fajnych dań.
Ten gulasz przyrządzi nawet początkująca gospodyni, a smakiem zachwyci wszystkich.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
    1 cukinia
    ½ żółtej papryki
    ½ czerwonej papryki
    3 szalotki (małe cebulki)
    3 sztuki suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka pomidorowej passaty
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
    Duża szczypta mielonego imbiru
    Sól morska do smaku
    Szczypta chili do smaku
    1 łyżka klarowanego masła
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać , zalać świeżą i ugotować do miękkości (podczas gotowania nie solić soczewicy bo będzie twarda)
    Odcedzić.
    Cebule szalotki obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, osolić do smaku dusić 15 minut aż warzywa będą miękkie, połączyć z ugotowaną soczewicą oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
    Posypać posiekaną natką pietruszki.
    Podawać z pszenną lub razową bułeczką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować