Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne danie warzywne nie tylko dla niejedzących mięsa. Jest wyjątkowo sycące ze względu na dużą zawartość białka. Pyszna odmiana dla tradycyjnych potraw.

  • 60 min

Składniki:

  • na 6-8 porcji:

    0,5 kg czerwonej soczewicy
    2 duże bataty
    duża papryka
    1 papryczka chilli
    3/4 l passaty pomidorowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    mały pęczek koperku
    po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju)
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • 2. Soczewicę i pokrojone bataty zalej wodą, posól i gotuj razem przez około 10-15 minut aż soczewica napęcznieje a bataty trochę zmiękną.
  • 3. W osobnym garnku na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli.
  • 4. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty.
  • 5. Duś razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody lub przypraw do smaku. Gotowe.

Porady

Można podawać z ryżem, makaronem, kaszą lub solo jako potrawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować