Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw

4 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Smaczny i bardzo pożywny wegetariański gulasz z dużą ilością warzyw oraz czerwoną soczewicą. Doprawiony aromatycznymi przyprawami.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 cebula
    1 por
    1 marchew
    2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 papryka
    3 łodygi selera naciowego
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe Potrawka

Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i wlewamy 1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Pod koniec solimy.

    W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i podsmażamy przez kilka minut

    Marchewkę kroimy kostkę, dodajemy do pora i podsmażamy 5 minut.

    Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę, selera naciowego w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy. Wlewamy 1,25 litra wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.

    Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawiamy gulasz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować