Wegańskie drożdżówki

2.11 (36 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, puszyste drożdżówki, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dodatkiem dodawanym na wierzch upieczonej drożdżówki mogą być owoce, kruszonka, budyń lub ser - wszystko to, na co macie ochotę!

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 szklanka mleka owsianego
    - 1/4 kostki margaryny
    - 2 szklanki cukru trzcinowego
    - 60g drożdży
    - 3 szklanki mąki jasnej orkiszowej
    - cukier puder
    - ciepła woda
    - odrobina soku z cytryny
Wystaw ocenę:

2.11 (36 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Wegańskie drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży i zostawiamy go na kilkanaście minut. Łączymy suche składniki i dodajemy je do rozczynu.
  • 2. Ciasto zagniatamy w rękami i gdy już będzie zwarte, zostawiamy je na pół godziny w misce, pod ścierką.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 6 równych części, układamy na blasze, na wierzch kładziemy dodatki, np owoc i kruszonkę.
  • 4. Wkładamy do piekarnika na ok 40minut, temperatura 180°. Po wyjęciu drożdżówek polewamy je lukrem. Smacznego!

Porady

Po podzieleniu wyrośniętego ciasta i wyłożeniu go na blachę, warto poczekać kilka minut, aż znów ono wyrośnie. Dopiero wtedy dodajemy składniki na wierzch drożdżówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować