Drożdżówki z truskawkami

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Idealne do kawy ale też lunchboxa czy śniadaniówki ;)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
    200ml ciepłego mleka
    70g roztopionego masła
    1 jajo
    25g drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    Jajko/ mleko do posmarowania
    Truskawki
    Płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
    Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
    Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
  • 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9 równych porcji. Każdą chwilę zagniatamy, formujemy kulkę. Kulki te kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką spłaszczamy- tworzymy zagłębienie. Następnie palcami poszerzamy brzeg tworząc wyższy rant.
  • 3. Dołeczki wypełniamy truskawkami (lub innymi owocami), dżemem, budyniem, czym chcecie. U mnie truskawki i płatki migdałów.
    Brzeg drożdżówek smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 20-30min do napuszenia.
  • 4. Pieczemy 20-25min w temp 180stopni termoobieg (aż będą rumiane). Przed podaniem lukrujemy bądź oprószamy pudrem.

Porady

Ważne, by ciasto było długo zagniatane i miało czas na wyrośnięcie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować