Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
2.Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9 równych porcji. Każdą chwilę zagniatamy, formujemy kulkę. Kulki te kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką spłaszczamy- tworzymy zagłębienie. Następnie palcami poszerzamy brzeg tworząc wyższy rant.
3.Dołeczki wypełniamy truskawkami (lub innymi owocami), dżemem, budyniem, czym chcecie. U mnie truskawki i płatki migdałów.
Brzeg drożdżówek smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 20-30min do napuszenia.
4.Pieczemy 20-25min w temp 180stopni termoobieg (aż będą rumiane). Przed podaniem lukrujemy bądź oprószamy pudrem.
Porady
Ważne, by ciasto było długo zagniatane i miało czas na wyrośnięcie
Komentarze