REKLAMA

Drożdżówki z czekoladą

wyświetlono: 97 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Przepyszne mięciutkie drożdżówki z czekoladowym nadzieniem i kruszonką na górze to świetny deser, który zasmakuje nie tylko dzieciakom.

opublikowany: 26.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 sztuk:
    35g świeżych Drożdży
    100g cukru (1 łyżkę odłożyć na rozczyn)
    500g mąki pszennej typ 550 (1 łyżkę odłożyć na rozczyn)
    250ml letniego mleka (połowę odlać na rozczyn)
    2 średnie jajka
    100g roztopionego i przestudzonego masła
    szczypta soli

    12 łyżek nutelli

    Do posmarowania:
    1 małe roztrzepane jajko
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do drożdży wlać letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać i przykryć na 10 min. aż rozczyn ruszy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rozpuszczonego masła) włożyć do misy i zaczac wyrabiać. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione wlać masło i zagnieść całość na jednolitą i elastyczną masę.
  • 3. Ciasto przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, wyrobić kilka razy, podzielić ciasto na 15 równych części w zależności jak duże bułeczki chcemy.
  • 5. Każdą bułkę uformować w kulę, spłaszczyć i nałożyć na środek łyżkę nutelli, zawinąć brzegi do środka formując bułkę. Kłaść je w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej w niewielkich odstępach. Przykryć na 15 min.
  • 6. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść w misce. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
  • 7. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec bułeczki na złoto około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Najlepsze kruche krówki domowej roboty

Te krówki są cudownie kruche, lekko maślane. Bardzo delikatne.

kategoria: krówki opublikowany: 26.08.2021 | wyświetlono: 203 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE