Drożdżówki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do drożdży wlać letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać i przykryć na 10 min. aż rozczyn ruszy.
2.Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rozpuszczonego masła) włożyć do misy i zaczac wyrabiać. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione wlać masło i zagnieść całość na jednolitą i elastyczną masę.
3.Ciasto przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, wyrobić kilka razy, podzielić ciasto na 15 równych części w zależności jak duże bułeczki chcemy.
5.Każdą bułkę uformować w kulę, spłaszczyć i nałożyć na środek łyżkę nutelli, zawinąć brzegi do środka formując bułkę. Kłaść je w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej w niewielkich odstępach. Przykryć na 15 min.
6.Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść w misce. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
7.Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec bułeczki na złoto około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Komentarze