REKLAMA

Egzotyczne drożdżówki

wyświetlono: 249 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne smaczne okrągłe bułeczki drożdżowe z słodkim śmietankowym budyniem z owocami muśnięte galaretką cytrynową i obsypane kokosem, z słodkimi owocami winogronem czerwonym, mandarynką i kwaskowym kiwi. Całość świetnie współgra ze sobą, przepis mojego autorstwa serdecznie polecam! Idealne z kubkiem ciepłego mleczka na piątkową kolację.

opublikowany: 02.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej
    100 g drożdży świeżych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    8 żółtek wiejskich
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1/2 l mleka
    3 łyżki cukru kryształu
    budyń śmietankowy

    Dodatkowo:
    garść czerwonych winogron
    puszka mandarynek w syropie 175 g
    2 kiwi
    galaretka cytrynowa
    2 łyżki wiórek kokosowych

    jajko do smarowania bułeczek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Masło stopić na patelni. Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiwi obrać, winogrono umyć. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku.
  • . 3. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto odchodzi od ręki i dna naczynia. Po wyrobieniu ciasto obsypać mąką delikatnie, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości.
  • . 4. Ciasto rozwałkować, wycinać kółeczka od miski. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostawić do wyrośnięcia, nałożyć budyń, posmarować jajkiem. Bułeczki piec w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut.
  • . 5. Na każdej bułeczce na nadzieniu kładziemy plasterki kiwi, mandarynkę oraz winogrona. Smarujemy galaretką płynną. Obsypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Sabcia Sabcia

Egzotyczne drożdżówki

Jadłam kiedyś takie w cukierni. Postanowiłam zrobić sama i wyszły pyszne

kategoria: ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 28.02.2017 | wyświetlono: 213 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Smoothie egzotyczne

Orzeźwiające smoothie, szybkie i proste w wykonaniu, jest pożywny i pełen pozytywnej energii.

kategoria: Napoje koktajl smoothie opublikowany: 30.04.2017 | wyświetlono: 555 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE