WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY

4.5 (158 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niebiański TORT TRUSKAWKOWY...Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    (tortownica o średnicy 24 cm)

    Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki octu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    Masa:
    400 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    200 g białej czekolady
    300 g truskawek mrożonych
    1/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    Mus truskawkowy:
    200 g truskawek
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki cukru pudru
    Poncz:
    sok z całej cytryny
    2 łyżki wody
    Dekoracja:
    galaretka truskawkowa
    300 ml wrzącej wody
    perełki
    ażurki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Walentynkowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Wykonanie masy i musu truskawkowego:
    Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa + mus) wrzucamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i gotujemy na małym ogniu, aż truskawki całkowicie rozmiękną. Następnie dokładnie je blendujemy.
    Żelatynę-całą ilość- 5 łyżeczek-zalewamy małą ilością wody, aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Chłodną żelatynę dodajemy do ciepłego, zblendowanego musu truskawkowego. Odstawiamy, aby mus wystygnął, ale uważamy, żeby nam nie stężał. Mus truskawkowy dzielimy na dwie części: ok. 3/5 musu dodamy do masy a ok. 2/5 musu użyjemy do przełożenia biszkoptu.
    Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie do ubitej śmietany dodajemy porcjami większą część musu truskawkowego. Delikatnie mieszamy łyżką. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy.
  • 3. Poncz:
    Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą.
  • 4. Wykonanie tortu:
    Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. Przykrywamy go drugim krążkiem, na który wykładamy całą ilość odłożonego musu truskawkowego, lekko tężejącego. Mus przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy śmietanowo-serowej. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
  • 5. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody. Schładzamy, wylewamy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki, aby stężała. Następnie wycinamy z niej różne kształty i przyozdabiamy nasz tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować