Walentynkowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
2.Wykonanie masy i musu truskawkowego:
Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa + mus) wrzucamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i gotujemy na małym ogniu, aż truskawki całkowicie rozmiękną. Następnie dokładnie je blendujemy.
Żelatynę-całą ilość- 5 łyżeczek-zalewamy małą ilością wody, aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Chłodną żelatynę dodajemy do ciepłego, zblendowanego musu truskawkowego. Odstawiamy, aby mus wystygnął, ale uważamy, żeby nam nie stężał. Mus truskawkowy dzielimy na dwie części: ok. 3/5 musu dodamy do masy a ok. 2/5 musu użyjemy do przełożenia biszkoptu.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie do ubitej śmietany dodajemy porcjami większą część musu truskawkowego. Delikatnie mieszamy łyżką. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy.
3.Poncz:
Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą.
4.Wykonanie tortu:
Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. Przykrywamy go drugim krążkiem, na który wykładamy całą ilość odłożonego musu truskawkowego, lekko tężejącego. Mus przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy śmietanowo-serowej. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
5.Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody. Schładzamy, wylewamy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki, aby stężała. Następnie wycinamy z niej różne kształty i przyozdabiamy nasz tort.
Komentarze