Tort Walentynkowy

  • wyświetlono: 113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort o smaku kakaowo - waniliowym zrobionym na Walentynki.

logo
  • 16 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag

Krem:

serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 36 % 400 ml
cukier puder 2 łyżki
kakao 2-3 łyżki

Opcjonalnie:

powidła ze śliwek
herbata z cytryną do nasączenia tortu
kwiatki z cukru do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Walentynkowy

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
  • 2. Wykonanie kremu i tortu:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy. Zrobiony krem dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy kremu dodajemy kakao i miksujemy. I mamy jasny krem oraz kakaowy. Biszkopt dzielimy na 3 równe plastry. Plaster spodni układamy na tortownicy, nasączamy go herbatą z cytryną, smarujemy powidłami i nakładamy warstwę jasnego kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu, nasączamy i nakładamy warstwę ciemniejszego kremu, równo rozsmarowujemy i nakrywamy ostatnim plastrem biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Pozostałym kremem okładamy cały tort, ozdabiamy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptkremciastadeserywalentynkitort_walentynkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z serduszkami

Dodane przez: kuchareczka93

Walentynkowa rolada z serduszkami

Nie masz pomysłu, jak zaskoczyć...

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

Walentynkowe ciasto z sercem

Dodane przez: akrobatka22

Walentynkowe ciasto z sercem

Raj dla podniebienia... Bo przecież...

walentynkowe ciasto

Dodane przez: Michalina

Walentynkowe ciasto

Przepis powstał na podstawie własnej...

WALENTYNKOWY SERNIK bez pieczenia

Dodane przez: kiciax1

WALENTYNKOWY SERNIK bez pieczenia

Idealne ciasto na nadchodzące święto...

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE