Tort na Dzień Św. Walentego.Tort z biszkoptem, przełożony kremem serowym z borówką amerykańską. Obłożony kremem śmietankowym. Udekorowany : truskawkami, żelkami i czekoladowymi ozdobami.
3 godz.
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-ok.200 ml. rzadkiej frużeliny z czerwonych porzeczek
krem serowy:
-660 ml. śmietanki 30 %
-150 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. sera śmietankowego
-250 g. serka mascarpone
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
owoce:
-125 g. borówki amerykańskiej
obłożenie:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
dekoracja:
-200 g. żelków CANDI-serduszek
-500 g. świeżych truskawek
-100 g. gorzkiej czekolady
-mata silikonowa do ozdób na Walentynki
-200 g. białej czekolady
Walentynkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
2.Górę biszkoptu, obrócić i włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.
3.krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego. Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.Posypać połową borówki.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
5.Szybko wyłożyć resztę kremu i posypać resztą borówki.
6.Przykryć spodem z biszkoptu, obracając dół do góry.(tort wtedy będzie równy) Schłodzić parę godzin.
7.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć na paterę.
8.obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort, wyrównać. Ja dodatkowo, poklepałam całą powierzchnię, zgniecionym ręcznikiem papierowym.
9.Na górę tortu, ułożyć żelki w kształcie serca.
10.ozdoby z truskawek- Truskawki umyć, pod bieżącą wodą i osuszyć.Gorzką czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Końce truskawek maczać w czekoladzie i układać do zastygnięcia.
11.ozdoby czekoladowe- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Przelać do rożka papierowego, albo buteleczki z dozownikiem.Nalać do otworów w macie, kilka razy potrząsnąć. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dodatkowo truskawki polać tą białą czekoladą za nitką.
12.Zastygłe ozdoby wyjąć delikatnie z maty. Można niektóre pomalować, jadalnym czerwonym barwnikiem.
Komentarze