WALENTYNKOWY TORT

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Tort na Dzień Św. Walentego.Tort z biszkoptem, przełożony kremem serowym z borówką amerykańską. Obłożony kremem śmietankowym. Udekorowany : truskawkami, żelkami i czekoladowymi ozdobami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -ok.200 ml. rzadkiej frużeliny z czerwonych porzeczek

    krem serowy:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. sera śmietankowego
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    owoce:
    -125 g. borówki amerykańskiej

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    dekoracja:
    -200 g. żelków CANDI-serduszek
    -500 g. świeżych truskawek
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -mata silikonowa do ozdób na Walentynki
    -200 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Walentynkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • spód tortu 2. Górę biszkoptu, obrócić i włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.
  • krem 3. krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego. Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.Posypać połową borówki.
  • 2 blat biszkoptowy 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
  • krem 5. Szybko wyłożyć resztę kremu i posypać resztą borówki.
  • góra tortu 6. Przykryć spodem z biszkoptu, obracając dół do góry.(tort wtedy będzie równy) Schłodzić parę godzin.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć na paterę.
  • obłożenie 8. obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort, wyrównać. Ja dodatkowo, poklepałam całą powierzchnię, zgniecionym ręcznikiem papierowym.
  • serce z żelków 9. Na górę tortu, ułożyć żelki w kształcie serca.
  • truskawki 10. ozdoby z truskawek- Truskawki umyć, pod bieżącą wodą i osuszyć.Gorzką czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Końce truskawek maczać w czekoladzie i układać do zastygnięcia.
  • mata 11. ozdoby czekoladowe- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Przelać do rożka papierowego, albo buteleczki z dozownikiem.Nalać do otworów w macie, kilka razy potrząsnąć. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dodatkowo truskawki polać tą białą czekoladą za nitką.
  • wyjęcie ozdób 12. Zastygłe ozdoby wyjąć delikatnie z maty. Można niektóre pomalować, jadalnym czerwonym barwnikiem.
  • dekorowanie 13. Udekorować górę tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować