Tort kokosowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 2219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort na każdą okazję. Dwie idealnie współgrające ze sobą masy kokosowa i truskawkowa tworzą idealny duet. Polecam wypróbować.

  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
5 dużych jaj,
1 szkl cukru,
3/4 szkl mąki pszennej tortowej,
3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego (u mnie z lidla),
2 serki mascarpone ( u mnie z biedronki),
2 łyżki cukru pudru,
Likier kokosowy lub syrop kokosowy (40-50g).

Krem truskawkowy
1 serek mascarpone,
Około 10 truskawek mrożonych,
2 łyżki cukru pudru.

Nasączenie:
Sok z 1,5 cytryny,
1 szkl przegotowanej wody,
2 łyżki cukru.

Krem do dekoracji:
1 litr śmietany 36%,
2 serki mascarpone,
2 cukry waniliowe,
4 łyżki cukru pudru,
Kolorowe barwniki w żelu,
Masa cukrowa do zrobienia uszu i rogu jednorożca.

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści, dodaj żółtka i zmiksuj. Potem dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach. Wyłóż dno tortownicy 24 cm lub rant cukierniczy papierem do pieczenia i piec w 180 stopni około 50 min do suchego patyczka.
Krem kokosowy:
Mleko kokosowe i mascarpone chłodzony wcześniej w lodówce min. 12 godz. Potem zbieramy gęstą część z mleka kokosowego kładziemy do miski razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Jak będzie sztywne dodajemy likier lub syrop i delikatnie miksujemy.
Krem truskawkowy:
Rozmrożone i odsączone truskawki (muszą być zimne z lodówki) blendujemy z cukrem, a potem ubijamy z mascarpone.
Składniki nasączenia łączymy ze sobą.
Krem do tynku i dekoracji ubijamy razem mikserem. 1/3 kremu odkładamy i łączymy z dowolnymi barwnikami.
Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 4 części, nasączamy częścią płynu, smarujemy 2-3 łyżkami dżemu lub konfitury truskawkowej, nakładamy połowę kremu kokosowego, biszkopt+nasączone, wykładamy krem truskawkowy, biszkopt+nasączone, dajemy resztę kremu kokosowego na to biszkopt. Chłodzimy, a potem dekorujemy.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-truskawkowy

    Porady

    Górę biszkoptu daję na spód tortu.

    Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



    Tagi

    tortbiszkoptkrem truskawkowykrem kokosowyjednorożec

    Komentarze

    Podobne przepisy

    1

    Dodane przez: Cukiereczek

    Tort kokosowy z malinami

    To nie jest zwykły tort, bo na...

    Ciasto truskawkowo kokosowe

    Dodane przez: alaaa

    Ciasto truskawkowo-kokosowe

    Idealne połączenie smaków. Szczególnie...

    Tort cytrynowo-kokosowy

    Dodane przez: iziona

    Tort kokosowo-cytrynowy

    Pyszny tort z przebijająca się...

    Tort ananasowo- kokosowy

    Dodane przez: Patrycja33

    Tort ananasowo- kokosowy

    Tort składa się z dwóch płatów...

    Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

    Dodane przez: 2milutka

    Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

    Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

    Tort śmietanowo-kokosowy

    Dodane przez: Paulina1507

    Tort śmietanowo-kokosowy

    Tort śmietanowo-kokosowy jest moim...

    TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE