Tort kokosowo-truskawkowy

4.48 (147 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort na każdą okazję. Dwie idealnie współgrające ze sobą masy kokosowa i truskawkowa tworzą idealny duet. Polecam wypróbować.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jaj,
    1 szkl cukru,
    3/4 szkl mąki pszennej tortowej,
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem kokosowy:
    2 puszki mleka kokosowego (u mnie z lidla),
    2 serki mascarpone ( u mnie z biedronki),
    2 łyżki cukru pudru,
    Likier kokosowy lub syrop kokosowy (40-50g).

    Krem truskawkowy
    1 serek mascarpone,
    Około 10 truskawek mrożonych,
    2 łyżki cukru pudru.

    Nasączenie:
    Sok z 1,5 cytryny,
    1 szkl przegotowanej wody,
    2 łyżki cukru.

    Krem do dekoracji:
    1 litr śmietany 36%,
    2 serki mascarpone,
    2 cukry waniliowe,
    4 łyżki cukru pudru,
    Kolorowe barwniki w żelu,
    Masa cukrowa do zrobienia uszu i rogu jednorożca.

    Sposób przygotowania:
    Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści, dodaj żółtka i zmiksuj. Potem dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach. Wyłóż dno tortownicy 24 cm lub rant cukierniczy papierem do pieczenia i piec w 180 stopni około 50 min do suchego patyczka.
    Krem kokosowy:
    Mleko kokosowe i mascarpone chłodzony wcześniej w lodówce min. 12 godz. Potem zbieramy gęstą część z mleka kokosowego kładziemy do miski razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Jak będzie sztywne dodajemy likier lub syrop i delikatnie miksujemy.
    Krem truskawkowy:
    Rozmrożone i odsączone truskawki (muszą być zimne z lodówki) blendujemy z cukrem, a potem ubijamy z mascarpone.
    Składniki nasączenia łączymy ze sobą.
    Krem do tynku i dekoracji ubijamy razem mikserem. 1/3 kremu odkładamy i łączymy z dowolnymi barwnikami.
    Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 4 części, nasączamy częścią płynu, smarujemy 2-3 łyżkami dżemu lub konfitury truskawkowej, nakładamy połowę kremu kokosowego, biszkopt+nasączone, wykładamy krem truskawkowy, biszkopt+nasączone, dajemy resztę kremu kokosowego na to biszkopt. Chłodzimy, a potem dekorujemy.
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Porady

Górę biszkoptu daję na spód tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować