Nasączenie:
Sok z 1,5 cytryny,
1 szkl przegotowanej wody,
2 łyżki cukru.
Krem do dekoracji:
1 litr śmietany 36%,
2 serki mascarpone,
2 cukry waniliowe,
4 łyżki cukru pudru,
Kolorowe barwniki w żelu,
Masa cukrowa do zrobienia uszu i rogu jednorożca.
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści, dodaj żółtka i zmiksuj. Potem dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach. Wyłóż dno tortownicy 24 cm lub rant cukierniczy papierem do pieczenia i piec w 180 stopni około 50 min do suchego patyczka.
Krem kokosowy:
Mleko kokosowe i mascarpone chłodzony wcześniej w lodówce min. 12 godz. Potem zbieramy gęstą część z mleka kokosowego kładziemy do miski razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Jak będzie sztywne dodajemy likier lub syrop i delikatnie miksujemy.
Krem truskawkowy:
Rozmrożone i odsączone truskawki (muszą być zimne z lodówki) blendujemy z cukrem, a potem ubijamy z mascarpone.
Składniki nasączenia łączymy ze sobą.
Krem do tynku i dekoracji ubijamy razem mikserem. 1/3 kremu odkładamy i łączymy z dowolnymi barwnikami.
Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 4 części, nasączamy częścią płynu, smarujemy 2-3 łyżkami dżemu lub konfitury truskawkowej, nakładamy połowę kremu kokosowego, biszkopt+nasączone, wykładamy krem truskawkowy, biszkopt+nasączone, dajemy resztę kremu kokosowego na to biszkopt. Chłodzimy, a potem dekorujemy.
Komentarze