Rocznicowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. U mnie średnica tortownicy 20 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Rozgnieść, dodać cukier i gotować aż zgęstnieją. Zdjąć z palnika i wsypać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z truskawkami.
Do malin dodać cukier i zagotować. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami wody i wlać do malin. Gotować 2 minuty. Żelatynę zalać 2 łyżami wody, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z malinami. Ostawić do wystudzenia.
Na nasączonego biszkopta wyłożyć polowe kremu, przykryć drugim krążkiem, nasączyć, rozsmarować frużelinę, przykryć kolejnym krążkiem biszkopta, nasączyć, rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim krążkiem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
U mnie na wierzchu wydruk cukrowy, a na bokach jogurt z żelatyną i wiórki kokosowe. Smacznego :)
Komentarze