Ule - czeskie słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy ciasteczka na spody, zagniatamy ciast, wałkujemy i wykrawamy kieliszkiem kółeczka lub gwiazdki . pieczemy na złoty kolor.
masa na ule
Biszkopty i orzechy mielimy lub rozdrabniamy przy pomocy blendera
Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło i zgniatamy masę tak by przypominała ciasto.
Krem
Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową, wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę i syrop amaretto miksując. I krem gotowy, Przekładamy go do rękawa cukierniczego.
Foremkę wypełniamy masą, dobrze uciskając. Następnie np końcem łyżki drewnianej lub palcem robimy dziurę.
Do niej wciskamy trochę kremu i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika.
Następnie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i polewamy polewą, posypujemy małymi perełkami.
Komentarze