Ciasto Kraina Słodkości

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Co za bajeczne ciasto, które możesz przygotować na dni karnawałowe, święta, niedzielny obiad jako deser do kawy. Ciasto przekładane masą budyniową, orzeszkami oraz wiórkami, polane czekoladą. Spróbuj przekonaj się.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciemny biszkopt:
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 szk. cukru
    • 6 całych jajek
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku
    Składniki na jasne ciasto:
    • 6 białek jajek
    • 1 szk. cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 100 g orzechów włoskich tropikalnych
    Składniki na krem:
    • 3 szk. mleka
    • 2 budynie waniliowe
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 250 g mleka słodzonego skondensowanego
    • 3 łyżki cukru
    • 200 g masła
    Składniki na polewę:
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 3 łyżki śmietany 30%
    Składniki na poncz:
    • 1 olejek waniliowy
    • 1 kieliszek wódki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki cukru
    Składniki dodatkowe:
    • 280 g powideł śliwkowych
    • 50 g orzechów włoskich tropikalnych
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kraina słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu:
    1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
    2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem.
    3. Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
    4. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
    5. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.
  • ciasto 2. Sposób przygotowania ciasta jasnego:
    1. Białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
    2. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
    3. Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • budyń 3. Sposób przygotowania kremu:
    1. Dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
    2. Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
    3. Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.
  • polewa 4. Sposób przygotowania ponczu:
    1. Wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.
    Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.
  • ciasto 5. Sposób składania ciasta:
    1. Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
    2. Biszkopt smaruję powidłami.
  • ciasto 6. 3. Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
    4. Następnie układam jasne ciasto.
  • polewa 7. 5. Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową.
    6. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
    7. Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.
  • ciasto 8. 8. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
    9. Gotowe.
    10. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować