Ciasto czeskie

4.49 (181 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne warstwowe kruche ciasto z delikatną masą z grysiku i kwaskowatych powideł śliwkowych, przepis dostałam od znajomej z Czech i długo czekał w kolejce aż w końcu się doczekał i upiekłam. Ciasto bardzo szybkie, proste i tanie do zrobienia ja zrobiłam je w czasie gotowania obiadu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24*38 cm
    Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    140 g cukru pudru
    120 g masła
    2 jajka
    80 g miodu
    łyżeczka sody

    Krem:
    1/2 l mleka
    7 łyżek kaszy manny
    100 g cukru kryształu
    kostka masła

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
    czekolada mleczna + łyżka oleju
    płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone placki 1. Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać cukier, miód, sodę i jajka. Wyrobić ciasto i zagnieść. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą rozwałkować i włożyć do osobne posmarowanej masłem formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 10 minut - uwaga placki szybko się pieką!
  • 2. Kaszę manną wymieszać w szklance mleka, do pozostałego mleka dodać cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmąconą kaszkę manną i ugotować grysik.
    Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać ugotowany wystudzony grysik. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, energicznie mieszając aby stała się płynna, dodać olej i wymieszać.
  • smarowanie powidłem i kremem 3. Wystudzone placki przełożyć powidłem a następnie kremem. Wierzch i boki posmarować kremem, ozdobić roztopioną czekoladą. Posypać płatkami czekolady.
  • gotowe ciasto 4. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa grysikowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować